Waarom mag je niet duiken als je epilepsie hebt?

Epilepsie en duiken kan dat?

Duiken met epilepsie: Helaas zijn epilepsie en duiken geen goede combinatie. Als je een insult krijgt onder water kunnen de gevolgen erg groot zijn. In het ergste geval leidt dit tot verdrinking.

Een epileptische aanval onder water leidt al snel tot levensbedreigende situaties!

Ik ben stabiel met medicijnen mag ik dan duiken?

Nee, je mag dan ook niet duiken. De kans dat er onderwater iets gebeurd is te gevaarlijk. Onderwater heb je hele andere triggers dan op het vaste land. Door alle indrukken en de spanning van het duiken kan er een aanval opgewekt worden.

Medicijnen en duiken

Anti epileptica werken op je hersenen en kunnen daardoor je reactie snelheid verminderen. Zeker als je duikt kan er door de druk op je lichaam een wisselwerking ontstaan en dit kan zorgen voor onverwachtse bijwerkingen. En dat kan ernstige gevolgen voor de duiker hebben.

Heb je geen epilepsie maar gebruik je wel medicijnen? Over het algemeen geldt dat als medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden, ze ook niet geschikt zijn voor duiken. Bijwerkingen als sufheid, slaperigheid, duizeligheid, wazig zien beïnvloeden het reactievermogen.

Wat doet waterdruk met je lichaam tijdens het duiken?

Duiken doet veel met je lichaam. Zo komt er onder water grote druk op je lichaam te staan. . Nou je met je longen en oren (gehoorgang) die met lucht gevuld zijn. Je longvolume gaat onderwater enorm veranderen, hoe dieper je gaat hoe minder longinhoud je hebt. Zo heb je op 10 meter diepte nog maar de helft van je longinhoudt.

Bij iemand met epilepsie kan dit een trigger zijn.

En juist om deze reden mag je niet ineens omhoog schieten. Moet je zo snel mogelijk naar boven. En dat is gevaarlijk voor de gene met epilepsie, maar ook voor de gene die je dan omhoog moet brengen.

Wanneer mag je wel duiken als je epilepsie hebt?

Als je epilepsie hebt nooit. Er is wereldwijd is er de afspraak dat je pas mag duiken als je minimaal 5 jaar zonder medicatie aanvalsvrij bent.

Dit wil je misschien ook wel lezen?

Speciaal bij deze website hebben we ook een facebook groep en pagina gemaakt.

Yvonne

Yvonne