Op vakantie met een kind met epilepsie

op vakantie met een kind met epilepsie

Als je kind epilepsie heeft ben je altijd alert. Als je net als ik als alleenstaande moeder met 3 kinderen waarvan 1 epilepsie heeft op vakantie gaat. Vergt dat wel wat voorbereiding.

Bij iedereen is epilepsie anders. Kijk dus goed naar jouw situatie. Toen ik met Dylan en de andere twee naar Bulgarije ging. Was Dylan voor zijn doen redelijk stabiel. Hij had al 3 maanden geen aanval meer gehad. Normaal had hij ze om de 3 a 4 weken. Ik ben naast de medicijnen in april gestart met cbd olie.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe veilig kan ik met mijn kind op reis (hoeveel aanvallen, wat ga je doen)
 • Ga ik alleen of ga ik met anderen (ik had nog twee kinderen bij mij, die mij in nood goed zouden kunnen helpen).
 • Is er een tricker waardoor mijn kind aanvallen krijgt.
 • Is er een grote kans op een aanval tijdens de vakantie?
 • Hoe kan ik het beste reizen? (trein, auto, vliegtuig)

Hoe veilig is het om met mijn kind met epilepsie op vakantie te gaan?

In principe kun je met epilepsie gewoon op vakantie. Wel is het goed om te weten of er trickers zijn en of je daar rekening mee moet (kunt) houden. Hoe beter voorbereid hoe minder stress.

Krijg je kind sneller een aanval door vermoeidheid?

Op vakantie slaap je meestal toch iets later dan normaal thuis. Goed om te weten als dit een tricker kan zijn. Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je kind op vakantie ook voldoende slaap (rust) krijgt.

Krijg je kind sneller aanvallen door een ander dag- of nachtritme?

Dit dag en nachtritme is meer dan alleen op vaste tijden gaan slapen. Ook op vaste tijden eten kan in sommige gevallen de boel behoorlijk op scherp zetten. Mijn zoon heeft echt een redelijk vast dagritme. Ontbijten op redelijk vaste tijden, medicijnen op vaste tijden en ook voor 22.00 op bed. En ook tijdens de vakantie heeft hij dit echt nodig.

Bloedsuikerspiegel

Zorg bij uitstapjes dat je iets te eten en drinken bij je hebt. Een lage bloedsuikerspiegel kan bij sommige een aanval uitlokken.

Medicijndoos

Sinds een halfjaar gebruiken wij een medicijndoos voor een week. En dat is echt ideaal. Soms weet hij niet meer of hij zijn medicijnen wel of niet ingenomen heeft. Zo kunnen we het precies zien. Door het overslaan of niet op tijd innemen van de medicijnen kunnen ook een aanval uitlokken. Hoe stabieler de medicijnspiegel hoe beter het is. Wij gebruiken deze en bevalt erg goed.

Dit zijn ook belangrijke vragen om antwoord op te hebben

 • Is een ziekenhuis in de buurt (in buitenland zoek uit waar dichtstbijzijnde internationale ziekenhuis is).
 • Ook handig om te weten, arts en apotheek
 • Kan ik de (nood) medicatie gewoon meenemen naar dat land of heb ik een Schengenverklaring nodig?

Nood A4 wat zet je erop?

 • Zelf ben ik met de jongens naar Bulgarije geweest. Ik had een A4 gemaakt met de gevers van mijn zoon. In het Nederlands, Engels en Bulgaars. Mocht het mis gaan, dan kon ik dat formulier gelijk overhandigen. Daarop het ik staan
 • Zijn naam
 • Dat hij bekend is met epilepsie
 • Wie zijn arts was en contact gegevens
 • Welke medicijnen hij gebruikt

Reis je met de auto?

Heb je een lange autorit voor de boeg? Zorg dan dat je regelmatig even een pauze hebt. Even naar buiten, frisse lucht wat beweging en eventueel wat eten en drinken.

Ga je met het vliegtuig?

Als je kind geen aanvallen meer heeft, kun je gewoon met het vliegtuig reizen. Als je kind nog wel regelmatigaanvallen heeft. Overleg dan sowieso even met de neuroloog.
Het kan zijn dat je een ‘fit-to-fly-verklaring’ nodig hebt. Veel vliegmaatschappijen volgen de medische richtlijn van de International Air Travel Association (IATA).

De neuroloog kan hier advies ingeven, maar geeft deze verklaring niet af. Je moet zelf de keuze maken om wel of niet te vliegen en of je navraag doet bij de vliegmaatschappij.

Zelf heb ik dit niet gedaan. Ik heb hier nooit over nagedacht. Wel had ik mijn nood medicatie bij me.
Door het vliegen zelf krijg je niet meer aanvallen. Wel kan het zijn als je kind gevoelig is voor stress , dan kan het starten of landen wel een spanningsmomentje zijn.

Activiteiten op vakantie

Veel activiteiten zijn voor de meeste mensen en kinderen heel normaal. Maar als je een kind met epilepsie hebt, vergen veel activiteiten net iets meer voorbereiding.

Zwemmen

Een kind met epilepsie kan en mag niet alleen zwemmen. Je moet hem of haar constant in de gaten houden. Zelf ben ik hier wel redelijk flexibel in. Ik zit niet meer bovenop mijn zoon, maar verlies hem geen moment uit het oog in het zwembad. In meren of de zee ben ik heel voorzichtig en dan is het echt bovenop hem of met een zwemvest.

Hoe je hiermee omgaat is een persoonlijke keuze en ook afhankelijk van hoe je kind is. In het zwembad ben ik altijd in de buurt en zie hem constant. Als er een aanval komt ben ik ook gelijk bij hem. Als ik even weg moet (bijvoorbeeld naar toilet), mag hij niet in het water. Zelf ga ik niet graag zwemmen in de zee of een meer. Daar heb ik minder zicht en voor mijn gevoel ook minder controle.

Activiteit op zee

Tijdens onze vakantie hebben wij wat wildere activiteiten gedaan. Dylan wilde super graag met een sofa (soort bananenboot) achter een speedboot, door de zee. Zijn jongste broertje wilde dit ook wel graag en het leek mij ook wel erg leuk. Dan vraag ik wel eerst of er zwemvesten zijn. Dit was gelukkig voor iedereen verplicht. Hij vond het helemaal geweldig.

Activiteiten die nog meer voorbereiding vragen

Wil je gaan bergbeklimmen, parachutespringen of duiken. Dan geleden hier beperkingen voor. Wat deze precies zijn moet ik nog uitzoeken, want parachutespringen en duiken is iets wat ook op de wensenlijst van Dylan staat.

Op de boot

Wij hebben ook een uitstapje met de boot gemaakt. Daar merkte ik dat Dylan nog al last kreeg van de schitterende water. Hij is niet lichtflits gevoelig. Toch heb ik hem mijn zonnebril gegeven en dit vond hij erg prettig. Het felle licht en flikkerde water gaf hem toch hoofdpijn en hij werd er misselijk van. Een zonnebril mee (en gebruiken) is dan ook zeker een aanrader.

Epilepsie ziet er bij iedereen anders uit. En voor iedereen is het anders wat wel en niet kan. Heb je vragen over jouw epilepsie en reizen, stel ze dan aan je arts.