Midazolam, hoe zit het nu precies?

Midazolam, hoe zit het nu met bewaren en hoe gebruik je het?

Midazolam, is een noodmedicatie bij een epileptisch insult. Als de tonisch clonische te lang duurt of als hij erg blauw wordt.

Wat is Midazolam?

Midazolam is een noodmedicijn bij mensen met epilepsie. Het is een spierontspannend, sedatief medicijn, dat behoort tot de benzodiazepines. Het is een snelwerkend medicijn dat voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Voorbeelden zijn gebruik als onderdeel van algehele narcose, als anti-epilepticum of bij angstgevoelens en onrust.

Toepassingen midazolam

Er zijn verschillende toepassingen van Midazolam. Ik ga hier alleen in op die van epilepsie. Midazolam werkt in het op het zenuwsysteem en zorgt voor een vermindering van verschillende prikkels. Het zorgt er meestal voor dat een aanval sneller stopt. Wij moeten het bij onze zoon na 3 minuten gebruiken of als hij heel erg blauw wordt. De Midazolam ontspant dan de spieren.

Let op als je Midazolam gebruikt hebt!

Na een tonisch clonische aanval laat ik mijn zoon sowieso niet alleen. Ik ga dan bij hem in de buurt werken (met mijn laptop kan ik overal werken). Maar als ik Midazolam gebruikt heb laat ik hem zeer zeker niet alleen. De mensen van de ambulance adviseren eigenlijk ook altijd om dan bij hem te blijven. Doordat de spieren verslapt zijn … Is de tongspier ook verslapt en kan dan tijdens de slaap naar achteren schieten. Ook kan het invloed op het hart hebben.

De ambulance mag altijd een hogere dosering toedienen dan jijzelf dat mag. Als ze dat bij mijn zoon zouden doen, dan zou ik wel naar het ziekenhuis gaan. Juist om de bijwerkingen en ik het dan thuis niet aan zou durven. Dat is ook als ik twee keer op een dag Midazolam bij hem zou gebruiken.

Midazolam dosering

De dosering die wordt gebruikt bij Midazolam, hangt van verschillende dingen af. Onder andere van het gewicht. Je mag na gebruik ook een aantal uur of langer niet auto rijden.

Bijwerkingen van Midazolam

Niet iedereen zou alle bijwerkingen hebben. Mijn zoon heeft een aantal altijd, sommige soms en andere nooit.

 • Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid.
 • Prikkelend of stekend gevoel in de neus, na gebruik van de neusspray. Dat voelt de gene tijdens een insult niet en daarna ook niet meer. Het is echt tijdens het sprayen.
 • Irritatie van de ogen en tranende ogen, na gebruik van de neusspray.
 • Irritatie in de keel, na gebruik van de neusspray.
 • Verminderde coördinatie
 • Spierzwakte, krachteloos gevoel in spieren.
 • Wazig zien of dubbelzien.
 • Incontinentie voor urine of juist moeilijk kunnen plassen.
 • Snurken door verslapping van de huig.
 • Vallen
 • Trager denken, geheugenproblemen, moeilijker kunnen concentreren, minder alert zijn, in de war zijn (verwardheid).

Hoe bewaar je Midazolam nu eigenlijk?

Thuis heb ik het op meerdere plekken staan. Op de slaapkamer van mijn zoon, in de woonkamer (keuken) in de kast en op zolder bij mijn bed. Zo heb ik het bijna overal voor het grijpen als hij een tonisch clonische aanval heeft.

Maar hoe doe je dat in de zomer of in de winter? En dan ook met meenemen?

Op de verpakking staat dat het op een temeratuur van ongeveer 15 graden bewaard moet worden.
In de zomer neem ik op vakantie altijd eentje mee. Deze breng ik dan na de vakantie terug naar de apotheek. Dat doe ik omdat deze dan meer dan een week bij een veel hogere temperatuur bewaard is. Op de hotelkamer, in het huisje, tent of caravan is het vaak dan al minimaal boven de 22 graden, buiten is het vaak nog warmer. De fabrikant kan dan de werking van het medicijn niet meer garanderen.

Met vrieskou is dit hetzelfde. Het product wordt dan te koud. En als dit voor 2 uurtjes is, kan dit geen kwaad. Maar als dit regelmatig of constant, dan komt dit het product ook niet ten goede. Volgens de apotheek. Ook adviseerde zij, om het product eerst in je handen op te warmen voordat je het in de neus sprayt. Dit kun je doen, door het even een paar keer door je handen te laten rollen (met je handen heen en weer wrijven).

Dit was voor mij nog niet het juiste antwoord en daarom heb ik de fabrikant gebeld en deze vraag bij hen neergelegd. Ik heb per mail een reactie van ze gehad:

Hieronder het antwoord van De Magistrale Bereider op uw vraag:

Temperatuurschommelingen kunnen een nadelig invloed hebben op de stabiliteit en kwaliteit van dit geneesmiddel. Omdat geen onderzoek is uitgevoerd bij hogere temperaturen kunnen we niet garanderen dat het geneesmiddel het gewenste therapeutisch effect zal uitoefenen als dit bewaard wordt buiten de aangegeven bewaarcondities. De ouders kunnen het product eventueel in een koeltasje bewaren waar de temperatuur tussen 8 en 25 graden Celsius blijft.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Wat ik zelf deed, is na de vakantie het product terug brengen naar de apotheek, zodat het op de juiste manier vernietigd kan worden. Maar ik ga voor een koeletui kopen. Zowel voor de zomers, als voor in de winter. Zo hoef ik geen ongeopende flesjes meer terug te brengen.

Voorbeelden van temperatuur etuis:

 • Smart Cool’R Diabetes tas (deze lijkt mij erg praktisch. Hier kan de spray goed in, maar ook de rest van de medicijnen voor die dag. En een briefje waarop alle informatie over mijn zoon staat.
 • Thermal Bag (deze is wel de helft goedkoper, en in verschillende vrolijke printjes)

Zelf vind ik het fijn, om hier nu het juiste antwoord op te hebben en ik hoop dat dit andere ouders of mensen met epilepsie ook helpt.

Dit is ook leuk om te lezen:

Speciaal bij deze website hebben we ook een facebook groep en pagina gemaakt.