Wat moet ik weten over medicijnen op reis?

Medicijnen mee op vakantie, hoe zit dat?

Wat moet ik weten over medicijnen op reis? Als je kind of jijzelf afhankelijk bent van medicijnen, moeten deze mee op vakantie. Wat moet je hiervoor allemaal regelen?

Wat moet ik weten over medicijnen op reis?

Het is sowieso handig om een medicijnenpaspoort op te halen bij je apotheek. Ze printen dan uit welke medicijnen je gebruikt in het Nederlands en Engels. De stofnaam van medicijnen is wereldwijd hetzelfde, alleen de merknaam kan anders zijn. Deze print komt op het briefpapier van de apotheek, hier staan dan ook gelijk de contact gegevens van hun op.

Sommige (epilepsie)medicijnen vallen onder de Opiumwet

Voor de epileptische medicijnen zijn dit doorgaans nood- of coupeermedicatie zoals de neusspray, Diazepam (rectiole) en midazolam. In verschillende landen is het bezitten en gebruiken van deze medicatie verboden. Voor deze medicijnen heb je in het buitenland een speciale verklaring nodig. Of jouw medicijnen onder de opium wet vallen kun je bij je arts of apotheek navragen of zelf kijken op de site van het CAK (www.hetcak.nl).

Medicijnen legaal mee op reis

Om de medicijnen legaal mee op reis te mogen nemen, heb je een speciale verklaring nodig. Er zijn twee soorten verklaringen. Welke verklaring je nodig hebt is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. Voor Europa is voor de meeste landen een Schengenverklaring nodig.

Let op! vraag Schengenverklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan!

Voor de Schengenverklaring moet je wel even wat dingen regelen. Zorg dat je hier op tijd mee begint. Zodat je de verklaring ook ruim op tijd binnen hebt. Scheelt veel stress! Je kunt het formulier downloaden op de site van de CAK: www.hetcak.nl. Als je alles wat jij kunt invullen gedaan hebt, dan kun je hem naar de arts sturen of meenemen naar een consult. De arts kan dan de medicijn gegevens invullen en ondertekenen. Als je dat hebt moet je het formulier opsturen naar de CAK. Het duurt dan ongeveer 2 weken voor je deze terug ontvang, maar je weet het maar nooit. Zodra je het weet, vraag het dan aan.

Verpakking en bijsluiter

Ook als je een pillenbakje gebruikt is het verstandig om wel en originele verpakking en bijsluiter bij je te hebben.

medicijnen mee op reis

Neem meer medicijnen mee dan nodig

Als je tien dagen op reis gaat neem dan voor veertien dagen medicijnen mee bijvoorbeeld. Als je dan een keer wat laat vallen of als de reis onverwacht langer duurt.

Verdeel de medicijnen over meerdere plekken

Wat ik zelf altijd doe, ik neem de medicijnen wat ik nodig heb en een beetje extra mee in mijn handbagage. En dan ook nog een keer dezelfde hoeveelheid mee in de koffer. Dit omdat je koffer, kwijt kan raken of dat je zelf de tas kwijt raakt of diefstal. Zo loop je minder risico om zonder medicatie te zitten.

Vloeibare medicijnen mogen niet in het vrachtruim

Vloeibare medicijnen mogen niet in het vrachtruim van het vliegtuig. Daar is het te koud. Neem vloeibare medicijnen daarom mee in je handbagage. Medicijnen in pilvorm mogen wel in het vrachtruim.

Vloeibare medicijnen in je handbagage

Je mag in principe niet meer dan 100 ml vloeistof meenemen in je handbagage. Echter is dat voor vloeibare medicijnen anders Alle medicijnen die je nodig hebt voor de reis en het verblijf mag je meenemen in je handbagage. Zorg wel voor een medicijnverklaring van je arts en een medicijn paspoort van de apotheek. Hiermee kun je bij de douane laten zien dat je de middelen zelf gebruikt.

Controleer de richtlijnen over medicijnen en handbagage op de website van de luchthaven van vertrek en je vliegmaatschappij.

Ga je vliegen? Vertel de mensen bij de veiligheidsscan (security) op het vliegveld dat je medicijnen bij je hebt

Zelf vind ik het fijn, om dit gelijk te melden. Soms willen ze de papieren zien en soms ook niet. Door het zelf te melden, krijgen ze geen argwaan en laat jij zien dat je niets te verbergen hebt.

Extra recept

Tijdens mijn laatste vakantie kreeg ik een goede tip van een medereiziger. Deze vertelde mij dat hij altijd een extra recept vraagt aan de arts en deze meeneemt op vakantie. Mocht er iets met je medicijnen gebeuren, kun je altijd bij een apotheek nieuwe medicatie ophalen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Speciaal bij deze website hebben we ook een facebook groep en pagina gemaakt.