Zwemmen met epilepsie, kan dat?

Zwemmen met epilepsie kan dat?

Zwemmen met epilepsie: Als je kind epilepsie heeft komt er zoveel op je af. Bij elke aanval ben je al bang dat je kind misschien dood gaat. Laat staan als je kind dan een aanval krijgt in het water. Toen mijn zoon de diagnose epilepsie kreeg. Voelde ik meteen paniek … Hoe ga ik dat doen met zwemmen. Waar moet ik rekening mee houden en …

Er zijn geen officiële regels wat wel of niet mag als je epilepsie hebt en wil zwemmen. Als ouders bepaal je (samen) welk risico je wil nemen en welke voorzorgsmaatregelen jullie willen nemen.

Zwemmen met epilepsie hoe doe je dat?

We gaan regelmatig naar het zwembad. Daar kan ik alles goed zien en overzien. Als hij een aanval krijgt zie ik waar hij ligt en kan ik hem gelijk opduiken. Ik heb zelf jarenlang op school reddingzwemmen gehad. En in het zwembad zijn ook allemaal badmeesters en juffen aanwezig om te kunnen helpen. Zelf meld ik nooit dat mijn zoon epilepsie heeft. Ik zit er zelf 1 op 1 bovenop en hij zou dan toch beperkt kunnen worden.

In het zwembad laat ik mijn zoon best vrij, ik sta niet constant bovenop hem, maar verlies hem niet uit het oog. Soms ben ik wel klaar met zwemmen en hij nog lang niet. Dan ga ik op de rand van het zwembad zitten. En moet ik even naar het toilet, dan moet hij even op een stoel wachten tot ik terug kom. Daarom vind ik een zwembad ook zo fijn. Je kunt goed onderwater kijken en alles precies zien.

Zwemmen in buitenwater

Zwemmen in buitenwater vind ik nog steeds doodeng. Als we gaan zwemmen in een meer, dan sta ik echt constant naast hem en verlies hem geen moment uit mijn oog. Ik kijk hoever kan ik onder water kijken en wat zie ik. Hoe gaat de stroming. Ik sta dan ook aan de kant van de stroming naast hem. En we gaan nooit te diep.

Je zou ervoor kunnen kiezen om je kind een zwemvest aan te doen. Mijn puberzoon wil daar niets van weten. Gaat dan niet zwemmen. En eerlijk gezegd, gaan we ook bijna nooit in een meer zwemmen. Het voelt gewoon niet goed.

Zwemmen in de zee

Zwemmen in de zee, mag mijn zoon echt niet zonder zwemvest. De stroming is daar veel te sterk en daar kan ik niet tegen ingrijpen als er iets gebeurd, denk ik. Niet alleen de stroming is verraderlijk, maar ook de golven.

Veiligheidsoverwegingen voor het zwemmen met epilepsie

  • Laat je kind niet alleen zwemmen. Zorg dat er altijd iemand bij is die hem of haar gelijk kan helpen.
  • Draag een zwemvest of zwembandjes

Zwemvesten

Ook bij activiteiten op het water zoals zeilen, varen, roeien surfen etc.. Is het belangrijk om een reddingsvest te dragen. Zeker omdat je bij deze activiteiten wat dieper gaat en het voor de gene die mee is daar ook een stuk zwaarder is om hulp te verlenen. Kies voor een reddingsvest die je op de rug draait. Zo blijft het hoofd boven water. Een zwemvest , zwembandjes of zwemkraag doen dit niet. Ga je gewoon zwemmen, dan kun je naar de kant zwemmen of daar waar je kunt staan. In het hele diepe moet jezelf blijven watertrappelen en iemand tijdens een epileptische aanval bovenwater houden is dan een enorme uitdaging.

Houd er wel altijd rekening mee dat geen enkel drijfmiddel absolute veiligheid garandeert. Aan en in het water. Blijf altijd in de buurt van je kind,

Wel of geen zwemles

Wij hebben onze zoon met epilepsie wel op zwemles gedaan. Wij mochten bij de lessen aanwezig zijn. Het is sowieso goed dat je kind wel de zwemvaardigheden heeft. Niet in alle zwembaden mag je sowieso in de zwemzaal aanwezig zijn. Je kunt hier afspraken met het zwembadpersoneel over maken. Meestal mag je dan aan de kant aanwezig zijn. Mag dit niet en vind je dat wel fijn, kijk dan bij een ander zwembad. Doe wat voor jou goed voelt.

Wat kun je het beste doen als je kind een aanval krijgt in het water?

De kans op een aanval tijdens de inspanning is minder groot. De meeste kans op een epileptische aanval is na de inspanning. Als je kind gaat dobberen in het water of als je kind even uitrust op de rand van het zwembad.

Bel sowieso 112 (laat ze bellen)

Het is slim om er sowieso een ambulance bij te laten komen. Deze kunnen dan de ademhaling controleren en kijken of er niet te veel water binnengekomen is. Ook kunnen ze ze temperatuur goed controleren.

  • Het het hoofd boven water.
  • Roep om hulp (van het zwembad personeel of van andere zwemmers)
  • Probeer je kind zo snel mogelijk naar de kant (op de kant) brengen. Dit is echt een zware klus als je kind hevig schudt of slap en bewusteloos is. Daarom is het belangrijkste dat het hoofd bovenwater blijft en dat je kind zo min mogelijk water binnen krijgt.
  • Leg je kind op de kant en zorg dat het zich niet bezeerd. Leg ook even een handdoek over je kind heen, zo koelt hij of zij niet af.

Elke epilepsie is uniek. Overleg zeker met je arts (neuroloog) of je met je kind mag zwemmen en wat zijn of haar tips zijn. En vaak werkt de neuroloog samen met een verpleegkundig specialist. We zijn nu onder behandeling bij Sein en daar zijn meerdere specialisten. De een weet veel op dit gebied en de ander weer op ander gebied. Ik vind dat zelf erg fijn om zo met deze mensen te kunnen overleggen.

Dit wil je misschien ook wel lezen: