Ketogeen dieet als behandelmethode tegen epilepsie

Ketogeen dieet als behandeling tegen epilepsie

Vandaag is het zover, we gaan starten met het ketogeen dieet als behandelmethode tegen epilepsie. We zijn hier al een poosje mee bezig. Het ketogeen dieet start je niet zomaar even op. Er gaat een hele strenge selectie aan vooraf.

Ketogeen specialist

Eerst krijg je een intake. Dan een nadenk periode. Als je door wil gaan, krijg je een afspraak met de diëtist. En dan word je doorgestuurd naar een specialist (metaboolspecialist) (Dr Lubout) in keto in het UMCG (Zij is een van de weinige of de zelfs de enige arts die dit doet). Zij gaat je dan helemaal onderzoeken en je heel veel vragen stellen. Onderzoeken is echt lichamelijk onderzoek, ze voelt dan bijvoorbeeld of het hart goed zit, er wordt een hartfilmpje gemaakt, ze voelt in de buik, luistert naar de longen echt alles gaat ze bij lang en er wordt een groot bloedonderzoek gedaan. Wij zijn er dan ook een hele ochtend zoet mee geweest. En als zij na haar onderzoek groen licht geeft, dan mag je door met het ketogeendieet. Bij ons is dit dan met het ketogeenteam bij Sein in Zwolle.

Starten met ketogeen dieet als behandelmethode tegen epilepsie

Vandaag zijn we opgenomen om te gaan starten met ketogeen. Dit is ook niet zomaar opgestart. We zijn nu het lichaam aan het voorbereiden op geen suikers meer. En dan later deze week helemaal op ketogeen over. En dan thuis door pakken.

Keto dieet: kort uitgelegd

Er zijn vele soorten en maten ketogeen diëten. Maar welke je ook doet. Bij keto gaat het erom dat je in ketose komt. Dit is een metabolische toestand waarin ketonen vrijkomen en je lichaam over gaat op vetverbranding. Wij gaan een medisch ketogeen dieet volgen.

Vele soorten ketogeen diëten

Er zijn heel veel soorten ketogeen. De ketogeen, die nu zo populair is om af te vallen. Is anders dan het ketogeen dieet als behandelmethode tegen epilepsie. Deze mag je ook alleen maar onder begeleiding van een arts en gespecialiseerde diëtiste doen. Hier mag je niet van afwijken. Een snoepje kan alles al verpesten en dat is bij het afvallen niet het geval. Dan ben je wel uit ketose, maar dat kun je weer oppakken. Bij ketogeen bij epilepsie kan het zelfs gevaarlijk zijn, je lichaam raakt van slag en kan dan ineens (veel) aanvallen krijgen. Bij deze is de kans ook groot dat je te weinig voedingsstoffen gaat krijgen. Er is dus ook nog een kinderarts bij betrokken, om dit allemaal goed in de gaten te houden. En bij voorbaat krijgt hij al bepaalde supplementen.

Ook voor de ketogeen dieet en epilepsie heb je weer verschillende opties. Daarom is ketogeen ook best lastig. Het wordt echt helemaal op de persoon afgestemd. Nutricia is hier heel erg mee bezig en heeft het ketocafe onder andere ontworpen. Hier kunnen wij inloggen en precies uitrekenen hoeveel mijn zoon van alles mag hebben. We kunnen hierin schuiven en kijken wat het beste past. Dat is erg fijn, want dan hoef je niet alles zelf uit te rekenen. Daarnaast hebben ze ook handige boekjes ontworpen en speciale drankjes. Daar moet ik zelf ook nog verder in wegwijs worden.

Prikken om te kijken of je in ketose bent

Als we eenmaal gestart zijn, moet de eerste maand elke dag gekeken worden of hij nog in ketose is. Daarna mag het minder vaak. Het kan zelfs zo zijn, dat je dan na 1 keer per maand gaat.

Maar vanaf vandaag dus weer een stap dichterbij het ketogeen dieet. Elke dan stap voor stap nu er naar toe werken.

Dit is ook interessant om te lezen:

Yvonne

Yvonne