Epilepsie en een verzwaringsdeken hoe zit dat?

Epilepsie en een verzwaringsdeken hoe zit dat?

Epilepsie en een verzwaringsdeken hoe zit dat nu eigenlijk? Mijn zoon wilde heel erg graag een verzwaringsdeken. Dat riep bij mij meteen de nodig vragen op. Kan dat en mag dat? En welke dan en … Zoveel vragen. Tijd om de neuroloog eens te vragen.

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam zegt het eigenlijk al een verzwaarde deken. Er zijn verschillende gewichten bijvoorbeeld 3, 7 en 9 kilo. Er wordt geadviseerd om ongeveer 10% van je lichaamsgewicht te nemen. Echter spelen er nog meer factoren een rol bij het kiezen van het gewicht van je verzwaringsdeken. Bijvoorbeeld:

  • Leeftijd
  • Lichamelijke klachten (gewrichtspijnen, rug of nekpijn.
  • Beter slapen

De meeste verzwaringsdekens worden verzwaard met polystyreen korrels, zand, of plastic. De buitenkant van een verzwaarde deken bestaat vaak uit een zachte stof, waardoor het heerlijk is om jezelf erin te wikkelen.

Epilepsie en een verzwaringsdeken kan dat?

De voordelen zijn super van een verzwaringsdeken. Maar kan het ook als je epilepsie hebt? Toen in de neuroloog aan de telefoon had heb ik haar gevraagd wat zij ervan vond Zij zei, meteen nee. Wij zijn daar binnen Sein heel voorzichtig mee. En doen het alleen onder streng toezicht.

Waarom zij het afraad?

Een verzwaringsdeken is een stuk zwaarder en sluit helemaal om je heen. Als iemand met epilepsie een verzwaringsdeken gebruikt en in zijn of haar slaap een aanval krijgt, kan hij (zij) onder het dekbed komen. En dan kan het gevaarlijk worden. Het deken valt zwaar over het gezicht en sluit ook meteen helemaal aan (om het gezicht heen). Dan heb je meer kans op verstikkingsgevaar. Ook kunnen bij tonisch-clonische insulten de bewegingen tegen houden worden.

Discussie op facebook

Op facebook in de speciale epilepsie groep was hier discussie over. Daar vroeg iemand advies. Ik vertelde wat ik van de neuroloog gehoord had. Er waren daar meerdere ouders, die hun kind er wel onder hebben slapen. De keus is natuurlijk aan jezelf. Vraag het na bij jouw neuroloog. Die kent jullie situatie het beste.

Nieuwsgierig als ik ben …

Na het gesprek met onze neuroloog ben ik bevestigd in mijn eigen idee erbij en krijgt mijn zoon een verzwaringsdeken. Toch was ik wel erg nieuwsgierig naar de mening van andere neurologen en epilepsieverpleegkundigen. Ik heb dan ook 8 anderen hier nagevraagd en eigenlijk hadden ze allemaal hetzelfde antwoord. Beter van niet en alleen onder toezicht.

Zit jij er aan te denken om een verzwaringsdeken voor je zoon of dochter te kopen. Dan is dit zeker iets om goed over na te denken. En twijfel je erover, vraag het dan na bij je neuroloog.

Dit wil je misschien ook wel lezen?

Speciaal bij deze website hebben we ook een facebook groep en pagina gemaakt.