PGB aanvragen, hoe doe je dat?

PGB aanvragen hoe doe je dat?

Zelf ben ik al heel lang bezig om PGB aan te vragen. Wat een drama is dit zeg. Inmiddels ben ik zeker 7 maanden actief bezig om een PGB aanvraag te doen. En van de een wordt ik weer doorgestuurd naar de ander en weer terug.

Wat is PGB?

PGB staat voor persoonsgebonden budget Als een volwassene of een kind zorg nodig heeft vanwege een aandoening, handicap of ouderdom, kan hij of zij recht hebben op een PGB.

PGB is een bedrag waarmee je zelf zorg kunt kopen bij een zorgverlener. Het bedrag dat je krijgt is dan jouw budget.

Via de gemeente

Om het via de gemeente te doen hebben wij in Groningen zo geheten WIJ-teams. Per woonwijk is er zo’n team, nou bijna per woonwijk. Want mijn woonwijk heeft precies niets … Onze woonwijk valt onder een andere woonwijk. Het contact persoon die ik daar had. Wilde niet naar PGB kijken en ook niet geven. Door de scheiding was zij ons contact persoon daar. Zij wilde hulp op een andere manier inzetten en weigerde te kijken naar de ernst van de situatie van mijn zoon met epilepsie.

Zo vertelde zij mij, die PGB moet via mij en mijn collega en daar ga ik jou nooit toestemming voor geven. Dit is al ruim 2 jaar gelden. Toen wilde ik al graag PGB aanvragen. En inderdaad wat ik ook probeerde ik kwam steeds weer bij haar uit.

Toen ik in oktober er klaar mee was en een ander contact persoon vroeg, omdat deze dame niet luisterde naar mijn verhaal. Kreeg ik ineens de aanvraag formulieren gemaild. En toen was het wachten, wachten en nog langer wachten.

Op internet had ik al veel gezocht en rond gekeken, maar zover was ik nog nooit gekomen. Vol goede moed heb ik de vragenlijsten ingevuld en terug gemaild. Je moet wel echt veel geduld hebben!

Verschillende soorten pgb

Er zijn voor zover ik gevonden heb, drie soorten PGB in Nederland. En die zijn alle drie verschillend en horen ook niet bij elkaar.

  • Zvw via de Zorgverzekering
  • PGB via de gemeente
  • WLZ (wet langdurige zorg)

PGB via de zorgverzekering

Bij mijn zorgverzekering (Zilveren kruis) is dit zorg voor in huis. Heb je iemand nodig om je kind te verzorgen of heeft je kind hulp nodig bij het wassen en aankleden bijvoorbeeld, dan kan dit vanuit de zorgverzekering geregeld worden.

Deze is dus echt voor verzorging en verpleging thuis.

Hiervoor heb ik gebeld met het Zilveren kruis. Zij dacht echt met mij mee en was bereid om mij met alles te helpen. En legde alles heel goed uit. Zo tipte zij mij ook over mantelzorg.

Hoe het bij jouw zorgverzekering is geregeld kun je lezen op hun website en je kunt ze altijd even bellen.

Mantelzorg

Toen ik met de zorgverzekering belde voelde ik mij echt gehoord en begrepen. Zij zocht echt met mij mee op internet waar ik vanuit hun zorg alles kon vinden. Zo vertelde zij mij ook dat ik recht heb op 3 maanden per jaar mantelzorg. Dit kan van alles zijn, ik heb hier nog niets meegedaan. Maar zou hiervoor graag iemand willen die mij dan ondersteund in de huishouding. Zodat ik wat meer lucht krijg. Maar je kunt er ook voor kiezen om een extra verpleegkundige of .. iets in te zetten. Ik denk dat dit ook bij iedere zorgverzekering is. Het is zeker de moeite waard om hier even naar te kijken.

PGB vanuit de gemeente

Dit is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet. Deze PGB is voor zorg aan kinderen tot 18 jaar.

Inmiddels heb ik hier een contact persoon voor. Zij is super leuk en denkt met mij mee. Samen hebben we gekeken en waarschijnlijk komt mijn zoon in aanmerking voor de Wlz. Zij heeft mij hierbij geholpen om dit aan te vragen.

Binnenkort heb ik weer een afspraak met haar om mijn zorgplan helemaal compleet te maken. Dit is sowieso handig (nodig) om te hebben. Als we dan toch niet de Wlz krijgen. Heb ik met haar ook al precies voor ogen hoe, wie wat en waar.

Wat ik een beetje van haar begreep bij het gesprek. Is dat je via de gemeente niet zelf de pot krijgt, maar dat zij die dan gaat beheren en kijken welke zorg zij vanuit hun netwerk (je kunt dus niet zelf je zorgverleners kiezen) er bij past.

In principe maakt het mij niet direct uit. Alleen heb ik voor sommige dingen wel een heel duidelijk beeld. Zo wil ik graag:

  • Logeer gezin (een gezin of iemand waar hij in huis komt en die leuke dingen met hem gaat doen. Echt persoonlijk contact. Een boerderij of ziekenhuis valt hiervoor echt af voor ons.
  • Buddy (dit mag dezelfde persoon zijn als het logeeradres) iemand die leuke dingen met hem gaat doen, maar ook dingen die moeten.

Buddy

Mijn zoon heeft nu ook een buddy via de gemeente. Dit is echt super leuk. Deze jongen wil sportleraar worden en doet van alles met mijn zoon. Tennis, basketbal, voetbal, squashen enzovoort. Samen koken, hond uitlaten en ja gamen.

De klik

De x factor, is hierbij wel heel erg belangrijk. Vanaf het eerste moment is er een speciale klik tussen deze twee. En zeker voor het logeren en het meegaan is dit wel een hele belangrijke factor. Hij heeft hiervoor een buddy gehad en die was oké. Leuk, lief aardig, maar daar miste net die ene klik. Dat is wel iets wat ik voor hem ga zoeken. En het hoeft er niet meteen te zijn, kan ook groeien.

Wlz (wet langdurige zorg)

Hier ligt nu al 2 maanden de aanvraag voor mijn zoon. We hebben op de website gekeken en gebeld en daar zeiden ze, dien je aanvraag in. Binnen een paar dagen werd ik gebeld, dat de aanvraag niet bij hun hoorde. Toen heb ik verteld hoe het gegaan is en de dame aan de lijn zei toen, dan gaan wij het onderzoeken. En dat onderzoeken is blijkbaar nog best lastig. Ik krijg steeds brieven, met een andere datum of zelfs voor onbepaalde tijd en dan weer eentje met een nieuwe datum.

Ze hebben mij nog weer gebeld om van alles over de situatie te vragen. Waarschijnlijk gaan ze de neuroloog en andere betrokken artsen ook nog bellen. Het probleem is wat ik begreep vooral omdat ze Wlz lastig vinden, omdat ze niet weten of het voor altijd is. Dat is wel de prognose die wij gekregen hebben.

Waar vraag ik welke PGB aan?

  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet? Vraag aan bij uw gemeente
  • Wet langdurige zorg (Wlz)? Vraag aan bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg)
  • Zorgverzekeringswet (Zvw)? Vraag aan bij uw zorgverzekeraar

Het is allemaal best ingewikkeld, schroom daarom ook niet om hulp te vragen. Ik krijg nu help vanuit de gemeente. Mijn contact persoon kijkt met mij mee. Wat zijn onze wensen, wat is er mogelijk etc.. Nu eerst wachten of ik Wlz krijg of via de gemeente.

Dit is ook interessant om te lezen:

Speciaal bij deze website hebben we ook een facebook groep en pagina gemaakt.