Soorten aanvallen

epilepsie welke soorten aanvallen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten aanvallen. Zowel van de  tonisch-clonische aanvallen als van de absence. Sommige mensen voelen een aanval aankomen, anderen weer helemaal niet. Sommige vallen bewusteloos en gaan schokken, een ander blijft staan en voelt even helemaal niets en is daarna erg verward. Enzovoort. We zetten hier de aanvallen even kort op een rijtje.

absence wat zijn dat?

Een absence is een kleine aanval van epilepsie. Je staart dan 3 tot 30 seconden voor je uit. Of je draait met je ogen. Je kunt ook enkele seconde verkrampen.

Veel mensen denken niet gelijk aan een epileptische aanval bij een absence. Mijn zoon bijvoorbeeld, merkt het zelf niet eens. Ik zie sommige wel, maar mis er ook nog best veel. Heel veel mensen zien ze niet of beter gezegd, zij herkennen het niet bij hem.

Tonisch-clonische of grote aanval

Deze aanvallen zijn het ergst zowel voor de gene die het overkomt als voor de omstanders. Ze zijn vreselijk om te zien. Bij een tonisch-clonische aanval raak je buiten bewustzijn. Als je zit of staan val je om (je kunt gevaarlijk vallen). Bij mijn zoon het ik Ikea gymmatten bij zijn bureau liggen en naast zijn bed. Je valt en bent dan volledig buiten bewustzijn. Je verkrampt dan helemaal en gaat schokken met je lichaam. Soms plas je in je broek (dit heeft mijn zoon nooit), en kan op je wang of tong bijten. Er komt dan vaak bloed uit de mond, dit is verder niet gevaarlijk. Stop niets in de mond van de gene met een epileptische aanval. De kaken klemmen op elkaar en kan voor beide erg gevaarlijk zijn. Meestal duurt een TC (tonisch-clonische) aanval een paar minuten. Wij hebben met onze neuroloog afgesproken na 2 minuten 112 te bellen.

Aanval met verward, vreemd gedrag

Dit zijn hele rare momenten! Bij deze epileptische aanval is er een kleine verstoring in de hersenen. Hierdoor verlaagd het bewustzijn (je valt dus niet weg of bewusteloos). Je weet niet meer wat je doet of deed. Mijn zoon stelt mij soms een vraag en als ik dan antwoord geef, kijk heb mij aan en vraagt dan vol verbazing … Waarom zeg je dat? Ik dan weer, omdat jij het vroeg. Hij weet dan zeker dat hij het niet gevraagd heeft. Zo raar vooral ook voor hem. Ook verward gedrag heeft hij dan soms. Dan loopt hij wat heen en weer en weet dan niet meer wat hij aan het doen was.

Hieronder vallen ook gekke geluiden, smakken, klakken, neuriën et cetera, maar ook heen en weer lopen, of dingen verplaatsen bijvoorbeeld.

Aanval met normaal bewustzijn: Focale aanval met intacte gewaarwording

Bij deze epileptische aanval ben jij bij bewustzijn er is een verstoring in een deel van je hersenen. Je krijgt dan bijvoorbeeld kleine schokjes in je arm, of schopt even met je been, of voelt iets gek of ..

Aanval met korte schokken: Myoclonische aanval

Dit is echt een hele gekke aanval. Deze heb ik nu een paar keer gezien bij mijn zoon. Bij een myoclonie verstijven je spieren in je armen en/of benen plotseling. Ze trekken dan even kort samen. Bij mijn zoon is het wat ik zie vooral zijn arm en boven lichaam. Zijn gezicht ziet er ook raar uit, bleek/grauw en ingevallen. Dat aanzicht heeft hij soms wel enkele dagen. In principe blijf je bij deze epileptische aanval bij bewustzijn.

Tonische aanval

Bij deze epileptische aanval raak je buiten bewustzijn en verstijft je lichaam. Alle spieren spannen tegelijk aan, vaak in een verwrongen beweging.

Het grote verschil is hierin met een Tonisch-clonische aanval is dat je hier het schokken mist. Deze zijn wel zeker net zo heftig als een Tonisch-clonische aanval.

Clonische aanval

Bij deze epileptische aanval raak je buiten bewustzijn en ontstaan er schokken. Dit zijn ritmische schokken, aan één kant of beide kanten van je lichaam.

Ook deze aanval is vreselijk om mee te maken. Deze heeft mijn zoon nog nooit gehad. Wel alleen de tonische en de Tonisch-clonische aanvallen.

Atone aanval

Dit is een epileptische aanval waarbij je plotseling je bewust zijn verliest. Je spieren verslappen. Dit duurt meestal enkele seconden.

Dit vind je misschien dan ook wel interessant om te lezen?

Speciaal bij deze website hebben we ook een facebook groep en pagina gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *